Europska ljevica protiv smanjivanja radničkih prava u Hrvatskoj

Ujedinjena europska ljevica/Nordijska zelena ljevica u Europskom parlamentu podržala je kolegu Nikolu Vuljanića u iskazivanju nezadovoljstva novim paketom zakona kojim se žele smanjiti radnička prava u Hrvatskoj. Prije glasovanja na plenarnoj sjednici 11. prosinca 2013. godine, zastupnici su podignuli natpis na kojem je pisalo da su protiv smanjenja radničkih prava u Hrvatskoj.

Vuljanić je već u nekoliko navrata na sastancima grupe upoznao zastupnike s aktualnim problemom smanjena radničkih prava u Hrvatskoj koji je u tijeku donošenja i čime se želi radnicima oduzeti sva prava. Zastupnici su ga podržali i iskazali zabrinutost što se diljem Europske unije ovakvi zakoni donose te se time općenito žele ugroziti, već narušena, prava.

Novi paket zakona uključuje produljivanje radnog tjedna ali i odlaska u mirovinu. Ugovor se može raskinuti bez ikakvog razloga a otkaz se može dati čak i trudnicama i radnicima na bolovanju dok se broj radnih sati u tjednu može produživati prema želji poslodavca.

“Ovo je kapitalizam najgore vrste u kojem radnici nemaju nikakva prava. Sadašnja, nazovimo je, socijalistička vlada ponaša se kao da su je jedino birali velike gazde, čije interese i štiti.” – rekao je Vuljanić te dodao da je ovo poseban poklon građanima za Božić.

“Jedino što je politička elita u Hrvatskoj sposobna je organizirati referendume o ideološkim pitanjima, dok o egzistencijalnim i jedni i drugi šute jer im takav odnos prema radniku odgovara” – poručio je Vuljanić.

Predsjednica Ujedinjene europske ljevice Gabrielle Zimmer izjavila je da svi moraju boriti za radnička prava diljem EU i osuditi napade na teško stečena prava.

“Ovaj prijedlog novih zakona je neprihvatljiv i nikako neće doprinijeti gospodarskom razvoju Hrvatske” – rekla je Zimmer.

Više informacija:

>> http://www.nikolavuljanic.eu/vijesti/97-europska-ljevica-protiv-smanjivanja-radnickih-prava-u-hrvatskoj.html

>> http://www.guengl.eu/news/article/gue-ngl-news/stop-the-attack-on-workers-rights-in-croatia

| Broj posjeta: 833 |

Želite li komentirati? Objava: "Europska ljevica protiv smanjivanja radničkih prava u Hrvatskoj"

Imate li komentar?