EU ne smije biti poligon američke politike

Govoreći na plenarnoj sjednici u Strasbourgu 10. listopada 2013. godine, zastupnik u Europskom parlamentu Nikola Vuljanić osvrnuo se na navodni prijevoz i nezakonito pritvaranje zatvorenika u europskim zemljama od strane CIA-e.

„Europska unija ne smije biti poligon američke politike niti njihovih tajnih službi. Europska vanjska politika i američka vanjska politika ponekad se podudaraju a ponekad i ne. Amerika ima svoje interese a Europa svoje i određena načela funkcioniranja što znači da se ponekad to razlikuje od politike koju zastupa SAD. Ako se protiv kriminalaca borimo nelegalnim metodama, upadamo u vlastitu zamku i postajemo isti oni protiv kojih se borimo.” – rekao je zastupnik Vuljanić te dodao da je rezolucija koju je izglasao Europski parlament bila nužna i kako očekuje konkretne rezultate i kažnjavanje ovakvih postupaka.

Rezolucija predviđa istrage kojim bi se utvrdilo što se točno događalo u europskim zemljama nakon rujna 2001. godine kad su američke službe ispitivale i prevozile navodne osumnjičenike za terorizam. Najviše pritvaranja zatvorenika dogodilo se u periodu između 2003. i 2005. godine.

Izvor: http://www.nikolavuljanic.eu/vijesti/56-eu-ne-smije-biti-poligon-americke-politike.html

| Broj posjeta: 570 |

Želite li komentirati? Objava: "EU ne smije biti poligon američke politike"

Imate li komentar?