EU institucije ne smiju izglasavati privilegije korporacijama na štetu građana

Registar transparentnosti našao se na dnevnom redu jedne plenarne sjednice u Strasbourgu 15. travnja 2014. godine. Zastupnik u Europskom parlamentu Nikola Vuljanić žestoko je u svom govoru kritizirao nepošteno lobiranje.

„Za lobiranje u Bruxellesu, tvrtke troše 120 milijuna eura godišnje, kad toliko plaćaju valjda im se isplati. Stoga je neophodno da taj postupak bude reguliran i maksimalno transparentan. Kako danas stvari stoje ne možemo biti sigurni niti u transparentnost lobiranja, a pojma nemamo o efektima tog lobiranja.” – rekao je Vuljanić te nastavio da znamo za brojne visoke dužnosnike EU institucija koji nakon mandata dobivaju istaknute funkcije u velikim korporacijama. Slučajno, možda?

„Transparentnost i regulacija ključni su, kako za funkcioniranje banaka i financijskih institucija tako i za odnos krupnog kapitala i EU institucija. U suprotnom u institucijama će se izglasavati privilegije korporacijama a nauštrb europskih građana. Obavezan registar lobista i transparentnost u svim institucijama treba podržati jer ćemo jedino tako zaštiti građane od sirovih komercijalnih interesa.” – zaključio je zastupnik Vuljanić svoje izlaganje o registru transparentnosti.

| Broj posjeta: 915 |

Želite li komentirati? Objava: "EU institucije ne smiju izglasavati privilegije korporacijama na štetu građana"

Imate li komentar?