Cijeli Balkan treba ući u EU

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu 5. veljače 2014. godine raspravljalo se o BiH, Crnoj Gori i Makedoniji te o njihovom napretku u posljednjoj godini. Europarlamentarac Vuljanić, izvjestitelj za Albaniju te izvjestitelj u sjeni za BiH i Makedoniju, svojim je govorom želio poručiti državama da su same odgovorne za proces pregovaranja i samog pridruživanja Europskoj uniji jer nitko nema čarobni štapić čime bi riješio probleme u državama članicama.

„Proširenje Europske unije treba uključiti sve balkanske zemlje, to je preduvjet stabilnog mira i daljnjeg razvoja tih zemalja prema stvarnoj demokraciji i prosperitetu.“ rekao je Vuljanić i istaknuo kako sve države otprilike imaju iste probleme koje trebaju riješiti: „To su prije svega vladavina zakona, dobra i učinkovita javna administracija i zaštita ljudskih prava, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala i za eliminiranje bijede, te opasnost kretanja prema slavnoj prošlosti i nacionalizmu.“

Europarlamentarac Vuljanić rekao je kako se stvari najsporije mijenjaju u Bosni i Hercegovini u kojoj građani sami trebaju pronaći rješenje. „Uvjeren sam da nije na nama da namećemo rješenja zemlji. Građani BiH trebaju naći ta rješenja. Do sada političke elite koje to nisu ni u kojem smislu, nisu pokazale niti volje niti sposobnosti da ih nađu.“ ustvrdio je europarlamentarac Vuljanić.

Izvor: http://www.nikolavuljanic.eu/vijesti/133-cijeli-balkan-treba-uci-u-eu.html

| Broj posjeta: 603 |

Želite li komentirati? Objava: "Cijeli Balkan treba ući u EU"

Imate li komentar?