Ako ovako nastavimo postat ćemo Europa sukoba, siromašnih i beskućnika

Zastupnik u Europskom parlamentu Nikola Vuljanić 9. prosinca 2013. godine na plenarnoj sjednici u Strasbourgu govorio je o problemu smanjenih prava radnika u Europi te se osvrnuo i na Zakon o radu u Hrvatskoj.

“Kriza u Europi uporna je i ne predaje se. Sjeverne zemlje se naizgled oporavljaju, ali i taj oporavak je gotovo nezamjetan, na jugu ni toga nema.

Krizu je, to više nitko ne dvoji, proizveo ovakav kapitalizam, kojeg zovemo liberalizam. Kako države članice reagiraju? Tako da pojačavaju instrumente baš takvog kapitalizma – restrikcije svega osim prava na enormnu zaradu.

Liberalizira se tako, tržište rada, sva radnička prava (8 sati rada, 8 sati odmora, 8 sati obrazovanja i slobodnog vremena), brišu se u ime konkurentnosti i apstrakcije. Radnike se otpušta po američkom sistemu – „you are fired” a ni trudnice i bolesni nisu izuzeti. To se naziva liberalizacija. Jedino se zarada banaka i krupnog kapitala ne mogu se ograničiti. Valjda imaju i oni prava – prvenstveno pravo na eksploataciju. ” – rekao je Vuljanić te se osvrnuo i na stanje u Hrvatskoj.

„Republika Hrvatska je u postupku donošenja takvog zakona o radu. To nije Europa koju itko želi a ako tako nastavi ovaj trend to će postati Europa sukoba, siromašnih, beskućnika ali i gladnih. Možemo li to prihvatiti i jesmo li tu da to mirno prihvatimo?” – zaključio je Vuljanić svoj prvi govor na plenarnoj sjednici koja traje od 9.12-12.12.2013. godine.

Izvor: http://www.nikolavuljanic.eu/vijesti/94-ako-ovako-nastavimo-postat-cemo-europa-sukoba-siromasnih-i-beskucnika.html

| Broj posjeta: 633 |

Želite li komentirati? Objava: "Ako ovako nastavimo postat ćemo Europa sukoba, siromašnih i beskućnika"

Imate li komentar?