Za kompromis rada i kapitala!

Kandidati Hrvatskih laburista Splićanima predstavili izborni program za EU parlament

Kandidati Hrvatskih laburista na izbornoj listi broj 10 za Europski parlament posjetili su Split na svojoj turneji povodom predstojećih izbora, gdje su srijedu 23. travnja proveli u druženju i razgovoru s građanima Splita. Potporu im je došao iskazati predsjednik stranke Dragutin Lesar.

Kandidatkinja dr.sc. Marita Brčić Kuljiš iz Splitsko-dalmatinske županije, prodekanica i profesorica na Filozofskom fakultetu u Splitu, na listi laburista je jer se oni jasno i glasno zalažu za dostupnost i besplatnost obrazovanja kao vrijednost koju treba očuvati – kako u Hrvatskoj tako i na razini Europske unije. „Zaštita interesa mladih koji tek ulaze na tržište rada svima mora biti od primarnog interesa. Ako ne spriječimo urušavanje besplatnog sustava obrazovanja, kao i donošenje zakona koji prava radnika podređuju interesima kapitala, naši mladi neće imati budućnost ni u Republici Hrvatskoj, niti u Europi. Tu sam da u Europskom parlamentu zastupam njih, i osiguram da se njihov glas čuje glasno upravo ondje gdje se kroji većina propisa koja će odrediti njihovu budućnost.“, istakla je Brčić Kuljiš.

„Povjerenje u kapitalizam više ne postoji, stoga je potrebno ponovno izgraditi kompromis između rada i kapitala. Glas za Hrvatske laburiste na EU izborima je glas za održiv gospodarski model koji poštuje radnička prava, zaustavljanje privatizacije javnih dobara i komunalnih usluga te odgovoran i transparentan rad političara na svim razinama. Glas za Hrvatske laburiste glas je za Europu gdje vlada kompromis između rada i kapitala!“ poručio je građanima nositelj liste Nikola Vuljanić, aktualni europarlamentarac laburista, koji je u proteklih godinu dana zapaženo djelovao u Europskom parlamentu i pokazao i da s jednim mandatom u Europskom parlamentu možete učinkovito raditi na mijenjanju europskih politika.

Kako Hrvatski laburisti ozbiljno shvaćaju svoju ulogu oporbe, kako u Europskom parlamentu, tako i u Saboru pokazala je kandidatkinja i aktualna saborska zastupnica Nansi Tireli. „U protekle dvije godine pokazali smo da nismo isti. Laburisti su prepoznati kao oporba koja radi u interesu građana i ima rezultate, za razliku od vladajućih. Svaki drugi oporbeni zakon u Saboru smo mi predložili, svako drugo zastupničko pitanje je naše. Jedan zastupnik laburista radi kao 24 ostala zastupnika. Pokazali smo tko je prava oporba, a tko ju samo glumi. Dokazali smo da glas građana može značiti razliku. Sada glas građana treba nadjačati volju političara i u Europi. Političku borbu koju vodimo u Hrvatskoj prenijet ćemo na razinu Europske unije. Danas za bolju Europu, već sutra za bolju Hrvatsku“, rekla je Tireli.

Pogledajte infografiku o radu Hrvatskih laburista u Saboru https://www.laburisti.com/modules/news/article.php?storyid=2544

Kandidat za Europski parlament iz Primorsko-goranske županije Vedran Sabljak, istaknuo je: „Kao čovjek zaposlen u brodogradnji, svjestan sam važnosti koje brodogradilišta imaju za Hrvatsku. Iz iskustva mi je poznato sve kroz što prolaze radnici ako se restrukturiranje ne provodi transparentno. Stoga je jedan od mojih primarnih interesa zalagati se da restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta, koja su predviđena za sljedeće četiri godine, ne idu na štetu radnika i njihovih obitelji.“

„Svojim“ kandidatima podršku je došao iskazati predsjednik stranke Dragutin Lesar, koji je još jedanput naglasio kako za razliku od mnogih drugih stranaka, Hrvatski laburisti nemaju „zečeva“ na svojoj listi, odnosno lažnih kandidata za zavaravanje birača. „Svi naši kandidati spremni su preuzeti odgovornost u Europskom parlamentu. Na listi je zastupljena cijela Hrvatska, a kandidati su stručni i odlučni zastupati laburistička načela – glasnu borbu za prava radnika i svih koji žive od svog rada, i sprječavanje da profit i interesi bankarskog lobija postanu temelj uređenja Europske unije, a time i Republike Hrvatske.“, rekao je Lesar.

Predstavljanje kandidata i programa Hrvatskih laburista organizirale su županijska organizacija na čelu s predsjednicom Mirom Morović, i gradska organizacija s predsjednikom Lukicom Bucat. Splitski laburisti istakli su da je djelovanje Hrvatskih laburista prepoznatljivo na svim razinama: „Onako kako zastupnici Hrvatskih laburista djeluju u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu, tako radimo i mi na lokalnoj razini – odgovorno i pošteno, zalažući se za istinu, znanje i društvenu pravednost“.

Hrvatski laburisti su u ožujku ove godine predstavili Europsku deklaraciju, kako bi javnosti jasno i sažeto, na jednom mjestu predstavili svoje viđenje Europe, čije glavne poruke donosimo u nastavku.

Borimo se za socijalno pravednu Europu koja brine o građanima! Politika štednje ne funkcionira. Siromašni sve siromašniji, a bogati sve bogatiji.

Sudionička demokracija budućnost je Europe! Da se građani Europe češće pitaju i odlučuju putem referenduma. Da glas građana nadjača volju političara.

Želimo više biranja, a manje imenovanja u europskim institucijama – Europski parlament mora imati ključnu ulogu u donošenju europskih javnih politika.

Novi smjer Europe mora se zasnivati na kompromisu rada i kapitala, a ne na izrabljivanju radnika i siromašenju građana.

Želimo Europu ravnopravnih naroda koji žele u njoj živjeti.

Hrvatski laburisti više od dvije godine predstavljaju stabilnu treću političku opciju u Hrvatskoj. Na svim razinama zakonodavne vlasti – europskoj, nacionalnoj i lokalnoj, Hrvatski laburisti su već dokazali kako vode zaista drugačiju politiku, što građani prepoznaju.

Cjeloviti tekst Europske deklaracije potražite na https://www.laburisti.com/modules/mastop_publish/?tac=444

| Broj posjeta: 585 |

Želite li komentirati? Objava: "Za kompromis rada i kapitala!"

Imate li komentar?