Za Europu rada, ne štednje!

Kandidati Hrvatskih laburista Dubrovčanima predstavili izborni program za Europski parlament

Kandidati Hrvatskih laburista na izbornoj listi broj 10 za Europski parlament odabrali su Dubrovnik kao prvu destinaciju svoje turneje povodom predstojećih izbora, gdje su utorak 22. travnja proveli u druženju i razgovoru s građanima Dubrovnika.

„Politika štednje u Europskoj uniji ne funkcionira. Siromašni su sve siromašniji, a bogati sve bogatiji. U 18 država Europske Unije već dvije godine zaredom padaju plaće i raste nezaposlenost. Glas za Hrvatske laburiste na EU izborima je glas za priliku za posao za mlade i zasluženu mirovinu za stare te ravnomjerni i uravnoteženi razvoj Europe u kojoj sve regije prosperiraju. Tražimo održivi gospodarski model koji poštuje radnička prava, zaustavljanje privatizacije javnih dobara i komunalnih usluga te odgovoran i transparentan rad političara na svim razinama. Glas za Hrvatske laburiste glas je za Europu rada, ne štednje“, poručio je građanima nositelj liste Nikola Vuljanić, aktualni europarlamentarac laburista, koji je u proteklih godinu dana zapaženo djelovao u Europskom parlamentu i pokazao i da s jednim mandatom u Europskom parlamentu možete učinkovito raditi na mijenjanju europskih politika.

Kako Hrvatski laburisti ozbiljno shvaćaju svoju ulogu oporbe, kako u Europskom parlamentu, tako i u Saboru pokazala je kandidatkinja i aktualna saborska zastupnica Nansi Tireli. „U protekle dvije godine pokazali smo da nismo isti. Laburisti su prepoznati kao oporba koja radi u interesu građana i ima rezultate, za razliku od vladajućih. Svaki drugi oporbeni zakon u Saboru smo mi predložili, svako drugo zastupničko pitanje je naše. Jedan zastupnik laburista radi kao 24 ostala zastupnika. Pokazali smo tko je prava oporba, a tko ju samo glumi. Dokazali smo da glas građana može značiti razliku. Sada glas građana treba nadjačati volju političara i u Europi. Političku borbu koju vodimo u Hrvatskoj prenijet ćemo na razinu Europske unije. Danas za bolju Europu, već sutra za bolju Hrvatsku“, rekla je Tireli.

>> Pogledajte infografiku o radu Hrvatskih laburista u Saboru.

Kandidatkinja dr.sc. Marita Brčić Kuljiš iz Splitsko-dalmatinske županije, prodekanica i profesorica na Filozofskom fakultetu u Splitu, na listi laburista je jer se oni jasno i glasno zalažu za dostupnost i besplatnost obrazovanja kao vrijednost koju treba očuvati – kako u Hrvatskoj tako i na razini Europske unije. Vedran Sabljak, kandidat Primorsko-goranske županije naglasio je da Europska unija u posljednjih nekoliko godina doživljava ozbiljnu gospodarsku krizu, a jedini odgovor na tu krizu je politika štednje koja se manifestira kroz kao štednja na radnicima, umirovljenicima i mladima. Mi smo tu da to spriječimo i da se u Europskom parlamentu borimo za zaštitu svakog radnika i onog koji živi od svog rada. Kandidatima se u druženju s građanima pridružio i Sergej Dinić, kandidat iz Međimurske županije, koji je zaposlen kao turistički vodič. Naglasio je važnost promocije Hrvatske kao jedinstvene turističke destinacije, ali i zaštite prava radnika zaposlenih u turizmu, jer se jedino tako može ostvariti maksimalna kvaliteta turističke ponude koju naši gosti očekuju.

Kandidate Hrvatskih laburista „ugostile“ su županijska organizacija na čelu s predsjednikom Ivanom Nikolićem, i gradska organizacija s predsjednicom Dolores Lujić. Dubrovački laburisti istakli su da je djelovanje Hrvatskih laburista prepoznatljivo na svim razinama: „Onako kako zastupnici Hrvatskih laburista djeluju u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu, tako radimo i mi na lokalnoj razini – u našoj Županijskoj skupštini kao i dubrovačkom Gradskom vijeću – odgovorno i pošteno, zalažući se za istinu, znanje i društvenu pravednost“.

Hrvatski laburisti su u ožujku ove godine predstavili Europsku deklaraciju, kako bi javnosti jasno i sažeto, na jednom mjestu predstavili svoje viđenje Europe, čije glavne poruke donosimo u nastavku.

Borimo se za socijalno pravednu Europu koja brine o građanima! Politika štednje ne funkcionira. Siromašni sve siromašniji, a bogati sve bogatiji.

Sudionička demokracija budućnost je Europe! Da se građani Europe češće pitaju i odlučuju putem referenduma. Da glas građana nadjača volju političara.

Želimo više biranja, a manje imenovanja u europskim institucijama – Europski parlament mora imati ključnu ulogu u donošenju europskih javnih politika.

Novi smjer Europe mora se zasnivati na kompromisu rada i kapitala, a ne na izrabljivanju radnika i siromašenju građana.

Želimo Europu ravnopravnih naroda koji žele u njoj živjeti.

Hrvatski laburisti više od dvije godine predstavljaju stabilnu treću političku opciju u Hrvatskoj. Na svim razinama zakonodavne vlasti – europskoj, nacionalnoj i lokalnoj, Hrvatski laburisti su već dokazali kako vode zaista drugačiju politiku, što građani prepoznaju.

Cjeloviti tekst Europske deklaracije potražite ovdje.

| Broj posjeta: 651 |

Želite li komentirati? Objava: "Za Europu rada, ne štednje!"

Imate li komentar?