Prvi korak do gospodarskog oporavka je smjena ministra Grčića!

Hrvatski laburisti u srijedu 30. travnja družili su se s građanima Pule i predstavili svoje kandidate za EU parlament. Pri tom su oštro odgovorili na optužbe da oporba ne daje rješenja za gospodarski oporavak, te poručili da je nužno stvoriti preduvjete, a prvi od njih je smjena neučinkovitih ministara.

Nositelj liste Nikola Vuljanić, aktualni europarlamentarac laburista, poručio je Puljanima: „Građani bi što prije morali postati svjesni da je Parlament u Bruxellesu zapravo hrvatski Parlament.

Tamo se donosi više od 50% zakona koji se direktno primjenjuju i u Republici Hrvatskoj. Zaista nije svejedno tko Hrvate tamo zastupa. To ne smiju biti oni koji po nalogu dižu ruke, slično kao u našem Saboru, nego hrabri ljudi koji misle svojom glavom. Naša Vlada bila je nesposobna iskoristiti prednosti članstva u EU. Do sada je iz fondova izvučeno oko 185 milijuna eura, od dostupnih oko 850 milijuna. Da bi ih Hrvati mogli dobiti, potrebna je strategija – a nje jednostavno nema. Prvo nije valjao softver, i ministar Grčić se nije sramio to navesti kao opravdanje. Stoga, smatramo da je za početak jedina pametna strategija smijeniti ministra Grčića i dati priliku nekom sposobnom. Od 01. srpnja od kada smo dio EU, ministar Grčić nije uspio napraviti ništa. Naša je Vlada na jednakoj razini efikasnosti.“, rekao je Vuljanić.

Nansi Tireli, aktualna saborska zastupnica i kandidatkinja za EU parlament, osvrnula se na neke aktualne teme koje potvrđuju tezu da ova Vlada tjera investitore i ne brine oko očuvanja radnih mjesta: „Umjesto investicijskog čuda, Hrvatska je svrstana u 10 najgorih ekonomija svijeta. A naša Vlada, umjesto da smijeni nesposobne, bježi od odgovornosti. Situacija ovdje u Puli nije ništa bolja – priča se o projektu Muzil. Stvara se gorčina među građanima, iz razloga što niti jedna od 1.500 primjedbi koje su zaprimljene, nije uzeta u obzir. Nismo protiv investicija, njih se treba poticati. No, moramo se držati pravila – što je procedura oko nekog projekta koji je proglašen strateškim ubrzanija i više privilegirana, to postupak mora biti transparentniji. Osvrnula bih se i na sudbinu novina s kojima Istrijani žive – Glasa Istre. Ugroženo je više od 300 radnih mjesta. Tko je odgovoran za to i hoćemo li dopustiti da Glas Istre propadne?“, upitala je Tireli.

Vedran Sabljak, kandidat iz Primorsko-goranske županije, obratio se Puljanima: „Ne smijemo misliti da drugačija politika nije moguća. Laburisti se zalažu da i u Europi i Hrvatskoj dođe do gospodarskog oporavka, ali ne politikom štednje koja se pokazala štetnom u većini zemalja koje su ju prihvatile, već povratkom vrijednostima solidarnosti i socijalne pravde. Nužan je novi kompromis rada i kapitala, Europa ovako ne može opstati. Građani moraju i imaju pravo znati tko za njih odlučuje i direktno sudjelovati u važnim odlukama. Zato se zalažemo za sudioničku demokraciju – odlučivanje referendumom i direktnim sudjelovanjem građana u svim strateškim odlukama. U Europskom parlamentu zalagat ću se prije svega za obranu prava radnika, razvoj prometne politike, kao i za pitanja od strateške važnosti za Primorsko-goransku županiju, a na prvom je mjestu brodogradnja. U sljedeće četiri godine koliko će trajati restrukturiranje naših brodogradilišta, mora se osigurati transparentnost, nastavak proizvodnje i očuvanje radnih mjesta u brodogradnji.“, istaknuo je Sabljak.

Kandidate za EU parlament u Puli ugostila je županijska i gradska organizacija Hrvatskih laburista – Stranke rada na čelu s Damirom Ilićem. Laburisti su proveli dan u ugodnom druženju s građanima Pule, kojima su zahvalili na dosadašnjoj podršci i pozvali ih da ih da im daju potporu u daljnjem radu.

| Broj posjeta: 484 |

Želite li komentirati? Objava: "Prvi korak do gospodarskog oporavka je smjena ministra Grčića!"

Imate li komentar?