Prijava na oglas

Poštovana gospodo, upravljačka strukturo cijenjenoga društva, javljam se na vaš oglas za poziciju domara. Smatram se odgovarajućim kandidatom. Bio sam vrlo predan tijekom obrazovnog procesa poznatog kao osnovna škola. Uspješno sam završio svih osam razreda bez da sam ijedan ponavljao. Moja glava je prazna i u njoj vlada vakuum, tako da sam upio sve što su nas učili. Nakon toga gimnazija je bila luk i voda. Moja prazna glava sve je upijala ali je i dalje ostala žedna. Bio sam prisiljen čitati sa strane da mi glava ne implodira. Tako sam stekao enciklopedijsko znanje iz raznih područja i to me pratilo cijeli život kao usud koji mi je ometao normalan razvoj i uspjeh. U gimnaziji je bilo mnogo lakše nego u osnovnoj školi pa sam to zbavio, kako bi rekli stari Hrvati, summa cum laude.

Prilično sam ograničen tako da nisam znao što bih sam sa sobom te sam upisao studij arheologije, novinarstva, psihologije i talijanskog. Ne znam kako mi se to dogodilo, ali psihologiju i talijanski sam diplomirao. Radio sam kao nastavnik, u marketingu i kao novinar. Nitko nije savršen pa čak ni ja. Kao novinar bio sam toliko dobar da to nije bio nikakav izazov te sam dao otkaz i otišao u vode informacijske tehnologije. To je bio stvarni izazov jer pojma nisam imao o čemu se tu radi. Pokazalo se da stručnjaci, od kojih sam se nadao nešto naučiti, još manje imaju pojma. Tako me je i tu krenula karta. Bio sam zatrovan idejama da projekt mora biti završen i to na vrijeme pa sam u toj struci ostao strahovito dugo. Potom sam se bavio srodnim djelatnostima kao što su glazba, filmovi, nakladništvo, prijevodi i lekture. Sve nekako istodobno. Putovao sam svijetom i upoznao zanimljive kulture. Naučio sam dobro jezike. Naročito hrvatski, što je jezik kojim vlada vrlo malen broj ljudi. Čak i novinari, koji svakodnevno pišu, ne poznaju ni pravopis ni gramatiku ni leksik. Koliko puta se nađe genitiv umjesto akuzativa u novinskim tekstovima. Pitam se koji im je materinji jezik. Lako je meni, ja sam završio osnovnu školu. Morao sam to naučiti jer mi je otac bio nitko i ništa.

Zašto sam baš ja idealan za domara vašeg cijenjenoga društva? Reći ćete da sam prekvalificiran. Pokušajte to gledati pozitivno. Možda će nekom visokopozicioniranom zaposleniku zatrebati pomoć oko banalnih stvari. Kako se gasi računalo? Zašto bi takvim trivijalnim sitnicama opterećivali mozak? Pozvat će domara. Rad s aplikacijama, virusi, mreža koja pada. Pozvat će domara. Možda netko treba održati govor? Pozvat će domara. Mogu u kratkom vremenu sastaviti govor na bilo koju temu. Sve sa savršenim pravopisom, gramatikom i leksikom, usputno izbjegavajući višesložne riječi da se govornik ne bruka pred auditorijem. Možda u vaše cijenjeno društvo svrati neki bjelosvjetski pustolov koji ne govori hrvatski nego, zamislite, engleski. Ima takvih diljem svijeta, čudo jedno. A baš je službeni prevoditelj na bolovanju, rodiljnom ili u Londonu na početničkom tečaju engleskog. I što sad? Nema zime, tu je domar. Ili podleti neki još gori, ne govori ni hrvatski ni engleski, nego trabunja na nekom talijanskom, ruskom, španjolskom, portugalskom, njemačkom, francuskom, flamanskom, švedskom, poljskom, češkom ili kiswahiliju. Nije da vladam svim tim jezicima, ali snaći ću se, osobito u prva četiri.

Naravno, znam sve oko vode, struje i plina. Mogu održati i tečaj uporabe procesora teksta te drugih aplikacija. Zamislite kako bi to bilo zgodno da vaši zaposlenici napokon nauče pisati u procesoru teksta. Produktivnost bi skočila i imali bi više vremena za sebe i sve važne stvari u životu. Teško ćete naći boljeg domara.

Znam zagipsati rupe u zidu. Izuzetno mi dobro ide ono što vi zovete poslovna inteligencija, a da malo bolje vladate engleskim zvali biste to poslovna špijunaža. No zašto biste se vi opterećivali učenjem engleskog, ionako će uskoro hrvatski biti službeni jezik Europske Unije. Tjednima su se vaši vrhunski stručnjaci mučili upisujući štošta u Google, a onda je došao domar i sve pronašao u deset minuta. Nije li to prekrasno. Neka elita ore njive, pustite domara da odradi trivijalne stvari. Da vidite samo kako glancam kvake ili kako mogu natjerati računalo da radi korisne stvari o kojima niste ni sanjali da može. Ne opterećujte se tim stvarima, pustite domara da odradi prljavi posao. Prije ili kasnije zatrebat će vam netko tko zna sva slova abecede. Uz mene kao domara moći ćete raditi kao konji dok ću ja odrađivati jednostavne poslove.

U očekivanju vašeg pozitivnog odgovora bilježim se sa što vam je,

vaš budući domar.

Zoran Kučanda

(preuzeto sa http://www.pragmatekh.hr/)

| Broj posjeta: 1.239 |

Želite li komentirati? Objava: "Prijava na oglas"

Imate li komentar?