Tjedni pregled aktivnosti – revizije, izvješća (video)

Laburisti su ovaj tjedan raspravljali o dva od mnogobrojnih izvješća koja se od početka 8. saziva nalaze na dnevnom redu Hrvatskog sabora. Zastupnica Tireli izlagala je u me kluba o Izvješću o obavljenoj reviziji učinkovitosti sprječavanja i otkrivanja prijevara kod trgovačkih društava u vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (JLS), a zastupnik Pecnik o Izvještaju o radu Odbora za etiku i znanost u visokom obrazovanju od rujna 2014. do siječnja 2016.g.

Zastupnica Tireli u spomentoj raspravi skrenula je pozornost na činjenicu da je od 106 trgovačkih društava nad kojima je obavljena revizija samo njih 7 dobilo bezuvjetno mišljenje, odnosno ocjenu bez prigovora. Zastupnica je izjavila da će Laburisti podržati izvješće, no ukazala na probleme koji se pojavljuju u poslovanju trgovačkiH društava u vlasništvu JLS. To su zapošljavanje bez javnog natječaja, stimulacije na plaći bez prethodno uspostavljenih pravila i mjerila, kadroviranje bez plana, nepostojanje kontrole obračuna i isplata plaća ili putnih naloga te mnogi drugi. Tireli je u izlaganju ove nedostatke prikazala na primjeru jedne autoprijevozničke tvrtke iz Istre. Također je usporedila poslovanje trgovačkih društava u vlasništvu JLS s poslovanjem privatnih poduzeća, odnosno usporedila je sankcije za nepravilnosti poslovanja kod jednih i drugih. Budući da za prve sankcije uopće ne postoje, izrazila je nezadovoljstvo i pozvala da nalaz Državne revizije ne bude samo mrtvo slovo na papiru, već da se prema njemu i postupa. „Ne smijemo generalizirati stvari i morali bismo imenom i prezimenom prozivati one koji ne poštuju zakone i pravilnike. Sva ova izvješća imaju ime i prezime jer iza svakog trgovačkog društva u vlasništvu općina, gradova i županija stoje ljudi koji tim trgovačkim društvima upravljaju. Ja se iskreno nadam da će i načelnici i gradonačelnici i župani isto tako iščitati ova izvješća, ne samo mi saborski zastupnici, i da će donijeti konkretne odluke koga to sa čelnog mjesta trgovačkog društva iz uprave treba smijeniti, a tko zaslužuje da ostaje“, poručila je zastupnica.

Zastupnik Pecnik opet je izazvao niz replika pa i optužbu za povredu saborskog poslovnika nakon svojeg izlaganja o Izvještaju o radu Odbora za etiku i znanost u visokom obrazovanju. Bilo je to zbog nazivanja Milijana Brkića Vasom, no on je samo spomenuo u raspravi slučaj njegovog diplomskog rada. Pecnik je istaknuo da je kod nas problem što se problematika plagijata svodi na to je li netko nešto prepisao, a ne analizira se stanje u smislu promatranja šire društvene slike koja omogućuje samo plagiranje radova. Dao je Pecnik pritom primjer nesuđenog pomoćnika Angele Merkel. Rekao je i da Odbor o čijem se radu raspravljalo ima ograničene ingerencije te da brka moral i etiku. Zastupnik je zaključio da bi se Odbor trebao baviti i nepotizmom i korupcijom u visokom školstvu i upozoriti na veliko kaotično stanje u njemu po mnogim pitanjima. U iščekivanju prijedloga zakona reformske Vlade pratit ćemo raznorazna izvješća još neko vrijeme u Hrvatskome saboru.

| Broj posjeta: 419 |

Želite li komentirati? Objava: "Tjedni pregled aktivnosti – revizije, izvješća (video)"

Imate li komentar?