Tjedni pregled aktivnosti – razdjelnici, toplinska energija, SOA (video)

Hrvatski laburisti zatražili su ovaj tjedan u Hrvatskome saboru stanku zbog optužbi Predsjednice RH na račun bivšeg premijera Zorana Milanovića i sada bivšeg ravnatelja SOA-a Dragana Lozančića. Također su uputili u saborsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o tržištu toplinske energije kako bi se konačno riješio nepotrebno i naprasno nametnut problem mnogim hrvatskim građanima u vidu toplinskih razdjelnika.

Zastupnik Tomislav Končevski zatražio je u petak stanku u HS kako bi progovorio o govoru Predsjednice Kitarović o radu tajnih službi, odnosno o neprimjerenoj komunikaciji Predsjednice RH s javnošću o stvari od nacionalnog interesa. Povodom njezinih riječi u intervjuu u središnjem Dnevniku HRT-a 4. svibnja 2016., u kojem optužuje bivšeg ravnatelja SOA-e g. Dragana Lozančića da je bio privatni obavještajac bivšeg predsjednika Vlade RH g. Zorana Milanovića, Končevski je objavio da će predložiti u Saboru osnivanje Istražnog povjerenstva. Zastupnik je također naglasio da se političari u Hrvatskoj trebaju početi baviti gospodarskim temama i načinima kako omogućiti ljudima da zarade za vlastiti kruh, a ne mjesecima se baviti radom tajnih službi i pratiti tko je što i zašto rekao.

Laburisti su u srijedu održali konferenciju za medije na kojoj su predstavili izmjene Zakona o tržištu toplinske energije. Konferenciji su prisustvovali prof.dr.sc. Ivica Džeba, profesor na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te Laburisti iz Rijeke. Profesor Džeba stručno je iznio cijeli problem s razdjelnicima topline, odnosno problem neutemeljenosti obveze njihove ugradnje, a Laburist iz Rijeke Vedran Sabljak opisao je probleme građana Rijeke s naplatom grijanja na plin i s njezinom (ne)zakonitošću. Laburisti u svojem prijedlogu Zakona ukidaju obvezu ugradnje razdjelnika te ostavljaju slobodu građanima da iako su ih ugradili, sami odluče žele li da se raspodjela i obračun troškova vrše očitanjem razdjelnika. Također su predložili lakše isključenje iz sustava grijanja, koje je sada komplicirano i skupo i građani zbog toga odustaju od isključenja. Laburisti predlažu, umjesto dosadašnjih 90 %, natpolovičnu većinu svih stanara za odluku o isključenju iz postojećeg sustava grijanja, uz uvjet da stanarima koji su bili protiv plate prelazak na alternativni način grijanja.

| Broj posjeta: 515 |

Želite li komentirati? Objava: "Tjedni pregled aktivnosti – razdjelnici, toplinska energija, SOA (video)"

Imate li komentar?