Uz Dan narcisa – potrebno je više brige za zaštitu žena

Laburisti Hrvatske upozoravaju: Gospodo u Vlada Republike Hrvatske, sve (dobrodošle i potrebne) aktivnosti udruga civilnog društva ne mogu pomoći u rješavanju ovog problema, dok upravo vi ne donesete pravedne zakone, ljudima po mjeri, zbog kojih ćemo, kao sve civilizirane države visokog standarda, imati želje, volje i vremena voditi računa o vlastitom zdravlju. Dok mediji budu pisali o političarima sa narcisom u ruci, umjesto o radnicama koje rade cijeli dan, no i dalje nemaju dovoljno za život, neće se promijeniti ništa!

Iako svjesni da je Hrvatska u samom vrhu europskih zemalja po smrtnosti od raka dojke te činjenice da u Hrvatskoj od oko 2300 žena koje obole, od raka dojke umre njih oko tisuću, ne možemo a da se ne zapitamo zašto je to tako.

Kad znamo da se radi o bolesti koja je izlječiva u 98 posto slučajeva ako se otkrije u ranoj fazi, kad znamo da postoji mogućnost samopregleda, kao i odlaska na pregled liječniku kako bi se bolest otkrila čim ranije, postavljamo pitanje koliko stanje u hrvatskom društvu utječe na prestanak brige o nama samima.

Žene koje rade u lošim uvjetima, potplaćene su i rade dulje radno vrijeme ne bi li donekle uspjele održati obiteljski mjesečni budžet na pozitivnoj nuli ili češće u ne prevelikom minusu, ne stižu misliti na sebe. Žene opterećene razmišljanjem što će sutra staviti djeci u tanjur ne razmišljaju o svom tijelu, nego se brinu o preživljavanju svoje djece. Žene koje nerijetko imaju barem dva posla; ujutro stoje uz stroj ili na blagajni, a poslijepodne negdje čiste ili se brinu o starijim osobama ne bi li zaradile novac za plaćanje računa za struju i vodu, ne razmišljaju o samopregledu, nego se mrtve umorne, kad obave kućanske poslove, sruše u krevet.

Dakle, uz dužno poštovanje potrebnom djelovanju i svim pozitivnim aspektima proslave Dana narcisa poput osvješćivanja javnosti nekoliko puta godišnje i prikupljanja sredstava za medicinske aparate, ako ne poduzmemo nešto suštinski, ako ne povisimo plaće i ne stvorimo bolje uvjete rada, ako ne postanemo socijalno osjetljiva te  pravedna pravna država koja svojim građanima omogućava da dostojanstveno žive od svog rada, nismo učinili ništa.

Kolege političari, nije dovoljno fotografirati se sa stručkom narcisa u ruci na nekom trgu, korzu ili rivi. Odradite posao za koji ste plaćeni i delegirani, donesite dobre odluke na razini Vlade RH, donesite pravedne zakone u Saboru i tako ćete najbolje pomoći da se omjer oboljelih i izliječenih žena promijeni.

| Broj posjeta: 58 |

Želite li komentirati? Objava: "Uz Dan narcisa – potrebno je više brige za zaštitu žena"

Imate li komentar?