Međunarodni dan tolerancije

Na današnji dan, 16. studenog, obilježavamo Međunarodni dan tolerancije. Dan je to poštivanja, prihvaćanja različitosti, ljudskih prava i tuđih uvjerenja. Nažalost, Hrvatska se ne može pohvaliti sa današnjim trendovima koji proklamiraju nesnošljivost, nacionalizam, osobito među mlađom populacijom.

Nedavno je objavljen članak o riječkim srednjoškolcima od kojih prema provedenoj anketi 37 posto njih smatra da Rome treba izbaciti iz države. Kako je moguće da u tradicionalno multikulturalnoj Rijeci ima toliko netolerantnih mladih osoba? Koliko današnja ksenofobična politika trobojnice i križa utječe na njihovu slobodu mišljenja i tolerantnost?

Hrvatski laburisti vjeruju da štujući temeljne vrijednosti: obitelj, ljubav prema domovini, odnos prema vjeri, kako svojoj, tako i tuđoj, obavezu da pomažemo onima kojima je to potrebno svoju djecu učimo ispravnom odnosu prema različitostima, drugačijima, potrebitima, odnosu prema dobru i zlu.

Čineći to hodajući ulicama gradova pritom mašući trobojnicama uz neprimjerene pjesme, odlazeći na koncerte u crnim košuljama izvikivanjem neprimjerenih parola te sramotnih pozdrava podignute ruke svakako djecu ne učimo toleranciji, nego ih pretvaramo u netolerantne, uskogrudne ljude skučenih pogleda i loših namjera.

Učinimo nešto barem za naše mlade, naučimo ih, kako to UNESCO-va definicija u svojoj deklaraciji o toleranciji kaže: Tolerancija ja odgovornost koja nosi ljudska prava, pluralizam (uključujući kulturni pluralizam), demokraciju i vladavinu zakona. Naučimo našu djecu da budu odgovorna mlada bića iz kojih će izrasti odgovorni mladi ljudi i učiniti svijet boljim mjestom za život.

Hrvatski laburisti – Stranka rada
Podružnica Primorsko-goranska

| Broj posjeta: 507 |

Želite li komentirati? Objava: "Međunarodni dan tolerancije"

Imate li komentar?