Sjever je za Zagreb 13. prase: skinut ću kapu onome tko će donositi novac

Božidar Kolarić poznato je lice varaždinske političke scene. Predsjednik županijskih Laburista – Stranke rada i gradski vijećnik već je 12 godina u županijskoj i gradskoj izvršnoj vlasti.

Četiri godine je bio županijski vijećnik i osam godina sjedi u Gradskom vijeću. Poznat je po ukazivanju na gradske probleme i energičnoj kritici onih koji to mogu, a ne rješavaju ih. Zato je zanimljivo čuti što Božidar Kolarić misli o aktualnoj politici ususret lokalnim izborima.

Statistika kaže da hrvatsko gospodarstvo raste. Koliko se to vidi na sjeveru?
– Papir može puno podnijeti i tako ja vidim sve ove “izuzetno” dobre gospodarske pokazatelje. Jer ako nam je doista sve bolje, a broj blokiranih građana drastično raste, onda nešto ne štima. Sustavno se stvara nekakav privid kako “rastemo”, što je vjerojatno i točno, ali to vrijedi za obalu. Postavlja se pitanje zbog čega mi na sjeverozapadu uopće izlazimo na parlamentarne izbore. U Vladi ionako nemamo ali baš nikakav utjecaj.

Gdje je problem?

– Prirodno je i normalno da čak i na razini mjesnog odbora stranke slože liste tako da “pokriju” čitav odbor. Ako se zna da osam ministra i predsjednik Sabora dolaze na potezu od Splita do Dubrovnika, a mi na sjeverozapadu nemamo nijednog, poruka je jasna. Prepušteni smo sami sebi, a sve strateško ide na jug. Čak štoviše, smatram da je potpuno u redu da lobiraš za kraj iz kojeg potičeš i to ministri i čine. Kad već nemamo ministre, mislim da bi se svi saborski zastupnici ovog kraja trebali udružiti u lobiranju za interese upravo kraja iz kojeg dolaze, ali to je utopija i do toga sasvim sigurno neće doći.

Što po tom pitanje možete poduzeti ubuduće u Gradskom vijeću ako osvojite treći mandat ?
– Tako dugo dok nam je centralna vlast maćeha neće biti nekih velikih pomaka. Za početak bi država trebala barem jednom pokazati da smatra kako smo i mi dio te iste države. Trebala bi odriješiti kesu i platiti zbrinjavanje bala u Brezju i to u tvornici koja je uz bale. Država bi trebala, ako nije kasno, pomoći da Varaždin preko Čistoće kupi tu tvornicu. No decentralizacija u Hrvatskoj znači za nas na sjeveru otprilike ovako: vama u Varaždinu sva prava, a nama u Zagrebu penezi. Slijedom toga, tko je bliže vatri, bolje će se i ogrijati. A kako nas u Zagrebu nema, naši će novci otići na jug ili ostati u Zagrebu.

Izrazi poput političke vertikale su zbog odnosa snaga u Vladi obična glupost. Toga su se ljudi ovog kraja naslušali. Vertikala u praksi znači to da će ministar koji dolazi negdje iz blizine Dubrovnika sasvim sigurno prije pomoći nekakvom gradonačelniku iz njegovog kraja nego iz našeg, neovisno o stranačkoj pripadnosti. Da sam u prilici i ja bih napravio to isto.

Koja bi, dakle, bila Vaša izborna poruka?
– Što se tiče lokalnih izbora poručio bih građanima ove županije da prije nego izađu na glasanje dobro promisle u koje su to vrijeme ostali bez svojih firmi. Neka dobro promisle koliko dajemo u zajedničku kasu u Zagreb, a koliko nam se vraća. Neka dobro promisle kad su nam pokradena odmarališta i zgažena radnička prava. Tad neka glasuju po savjesti i to će za mene biti svetinja. Mi smo kao Županija “trinaesto prase” za centralnu vlast, a kapu ću skinuti onome tko se bude iz Zagreba vraćao svaki puta sa cekerom penez, a ne s blebetanjem o sinergiji i vertikali. Za pobjedu na izborima pojedinci su spremni obećati da će Dravu okrenuti prema Sloveniji, a uz naravno puno slikanja postat će veliki humanitarci i do izbora će dobrovoljno dati više krvi nego da im je krv uzimao Drakula.

Izvor: regionalni.com

| Broj posjeta: 62 |

Želite li komentirati? Objava: "Sjever je za Zagreb 13. prase: skinut ću kapu onome tko će donositi novac"

Imate li komentar?